Minnesord över brodern Henrik

Minnesord skrivet av broder Gunnar Munthe…

Våra föräldrar, Tore och Karin, hade redan 1928 flyttat till England men när det var dags för Henrik att födas den 7 augusti 1931 reste vår mor till Stockholm för att han, liksom jag som föddes två år tidigare, skulle bli svenska medborgare. 

Under Andra Världskriget bodde familjen ett par år i Dulwich och då gick vi båda i Dulwich College. 1943 flyttade vi till London mitt under Hitlers blitzattacker innan vi hösten 1946 flyttade till Stockholm. Där gick vi i Beskowska Skolan och Henrik tog studenten 1950 innan han ryckte in i flottan. 

Henrik gifte sig med Margareta 1956 och de flyttade till Lidköping där han i fem år arbetade för det lilla rederiet Thunbolaget. En lärorik tid som lade grunden för hans senare arbeten inom sjöfarten.

När familjen senare flyttade till Lidingö så anställdes Henrik som ”befraktare” hos Nordstiernan som ägde specialfartyg för personbilar. I sitt arbete reste han ofta till Tyskland, England, U.S.A, Japan och Sydamerika för att bearbeta bilföretag och skaffa uppdrag. Med tiden blev Henrik försäljningschef för Wallenius med samma arbetsuppgift, att ta hem uppdrag från bilföretag runt om i världen. 

När Henrik fyllde 60 slutade han hos Wallenius och utsågs till ordförande i Hildasholms Axel Munthe Stiftelse. Henriks uppdrag var att som projektledare ansvara för totalrenoveringen av det mycket nedslitna huset. Stiftelsen hade inte hade tillräckligt bra ekonomi för att genomföra detta enorma projekt men med tålamod lyckades Henrik få ihop totalt  8 375 000 SEK från Länsstyrelsen, EUs strukturfond och även Kungafonden. Under restaureringen arbetade Henrik intimt ihop med bl.a. länsarkitekten och byggmästare, men fick också mycket frivillig hjälp med iordningställa och reparera av uniformer och andra kläder som bröderna Grane och Peter klädde ut sig i före kriget. 

Tack vare Henriks insats och hängivenhet är numer Hildasholm en kulturskatt och omtyckt besöksmål i Dalarna.

Henrik Munthe gick bort den 31 januari i en ålder av nästan 90 år.