Munthe sägner & skrönor

MALCOLM (”GRANE”) MUNTHE

Efter han blivit portförbjuden från Sverige kom major Munthe tillbaka till London och fick arbete mitt i staden. Han brukade bli körd från Southside House i Wimbledon i en fin gammal täckt vagn, dragen av en häst och framförd av sin butler. Det hela slutade olyckligt en kväll när en berusad man sprang framför hästen som skrämdes så pass mycket att vagnen välte och blev så pass förstörd att den inte kunde användas igen. Min bror Henrik och jag brukade åka ut till Grane i Wimbledon och han lät oss rida hästen och då fick vi också se den förstörda droskan. Den 22 juni 1945 gifte Grane sig med ”The Honerable” Ann Rea i Westminster Abbey som ofta används för kungliga bröllop. Ann Reas far var Philip Rea, 2nd Baron Rea som senare blev Liberala Partiets ledare och ledare i The House of Lords. Hela vår familj var bjuden till bröloppet och jag fick låna min pappas gamla frack. Det var det första bröllopet Henrik och jag var med om och efter bröllopet kom det ett par hundra gäster till mottagningen.  


FAMILJEN TORE, KARIN, GUNNAR.S.H OCH HENRIK MUNTHE

Familjen, som tillhör Gotlandsgrenen gren G, bodde i England 1929 till hösten 1946 och var med om kriget då det bröt ut den 3:e September 1929 och Gunnar var 10 år gammal. Familjen bodde i Dulwich ca 30 minuter från Centrala London fram till 1943 då man flyttade in till Victoria nära Buckingham Palace. Tore hade sedan ett par år arbetat på den svenska legationen som diplomat. I Dulwich var man med om de 1 225 bombningarna mot London med omnejd vilket gjorde att familjen under många månader delvis levde i sitt eget skyddsrum under huset. I centrala London i området Victoria, upplevde familjen de över 800 VI och VII anfallen mot staden. Totalt dödades eller allvarligt skadades ca 80 000 personer i Londonområdet och lika många byggnader totalförstördes, hela 30 % av London City ödelades. Allt finns beskrivet av Gunnar i en liten bok utgiven Mars 2012

Alice Tegner

BORGMÄSTAR MUNTE SOM RED PÅ SIN BRUNTE 

publicerades med text och musik av ALICE TEGNÉR och bilder av ELSA BESKOW första gången 1890 och fr.o.m. 1892 stavades MUNTHE med ett ”h”. Det fanns 2 borgmästare som var kusiner – JOHAN LORENTZ MUNTHE i Eksjö 1756 – 1785 och CARL MAGNUS MUNTHE i Karlshamn 1792 – 1809. Och båda hade de en son som heter KARL. Det finns inga egentliga belägg att någondera skulle varit borgmästaren som det sjungs om i sången. Men eftersom Alice Tegnér bodde i Karlshamn så var det många som drog slutsatsen att det var Carl Magnus som det gällde. Fast å andra sidan var borgmästaren i Eksjö ”Anna Nordstedts farfar” och till råga på allt så var Anna syster till Axel Munthe. Så nog finns det plats för spekulationer fortfarande.